ZIELONE WROTA

Producenci

Adresy wytwórców żywności produkowanej metodami ekologicznymi oraz gospodarstw ekologicznych.


Producencisera zrzeszeni w Stowarzyszeniu  Producentów Sera Podpuszczkowego Dojrzewającego z Wiżajn "Macierzanka":

 

1. Jolanta i Beniamin Faleccy - Wiżajny ul. Wierzbołowska 48; tel. ( 87 ) 5688077
2. Barbara Żeliszczak – Wiżajny ul. Suwalska 17A; tel. ( 87 ) 5688508
3. Teresa Małysko – Burniszki 14; tel. ( 87 ) 5688211
4. Teresa Deręcz – Stankuny 3; tel. ( 87 ) 5688152
5. Krystyna Małysko – Stankuny 9; tel. ( 87 ) 5688475
6. Jolanta Szponka – Wiżajny ul. Kalwaryjska 17; tel. ( 87 ) 5688541
7. Krystyna Maliszewska – Okliny 1; tel. ( 87 ) 5688446
8. Maria Kowalewska – Okliny 19; tel. ( 87 ) 5688179
9. Maria Micielica – Potopy 3; tel. ( 87 ) 5687242
10. Jadwiga i Czesław Racis – Jasionowo 14; tel. ( 87 ) 5687085
11. Anna Dziermejko – Krejwiany; tel. ( 87 ) 5687102
12. Janina i Bolesław Racis – Jasionowo 7; tel. ( 87 ) 5687080
13. Maria i Bogdan Duś – Wiłkupie 7; tel. ( 87 ) 5688367
14. Jadwiga Sienkiewicz – Wiżajny ul. Wierzbołowska 44; tel. ( 87 ) 5688065
15. Alicja i Jan Zbroja – Burniszki; tel. ( 87 ) 5688558
16. Małgorzata Falecka – Wiżajny ul. Wierzbołowska 35; tel. ( 87) 5688054
17. Krystyna Krzyżewska – Dziadówek 1; tel. ( 87 ) 5688319

 

Informacje o Stowarzyszeniu "Macierzanka" znajdują się na stronie:

../index.php?art=3867&p=90&k=69

 

---------------------------------------------


GOSPODARSTWOEKOLOGICZNE


"Andrzejówka" Andrzej Modzelewski

Wola Zambrowska 55 (koło Zambrowa)
tel.  086 2718832

 

Wyrób produktów na bazie surowców z własnego gospodarstwa rolnego posiadającego certyfikat produkcji ekologicznej.


- Wypiek chleba bez środków chemicznych metodą tradycyjną (chleb żytni pytlowy i razowy) - wpisane na listę produktów regionalnych Ministerstwa Rolnictwa.
- Wędzonki z tradycyjnej wędzarni opalanej drewnem - wpisane na listę produktów regionalnych Ministerstwa Rolnictwa.
- Nalewka "Mirabelka".

- Kwas chlebowy.

 

---------------------------------------------


GOSPODARSTWO EKOLOGICZNE


Sylwester Sztukowski
Krasnoborki 5
16-310 Sztabin
tel. 665 291 273


Warzywa: ziemniaki, buraki, marchew, cebula, pory i inne.


---------------------------------------------


GOSPODARSTWO EKOLOGICZNE
 
Joanna Woźniak – Dubler
Frank Dubler
Miniewicze 1
16-060 ZABŁUDÓW
tel /fax 085 – 71 78 793


Warzywa: ziemniaki, marchew, buraki, inne.

Jajka.


---------------------------------------------

 

GOSPODARSTWOEKOLOGICZNE


Eugeniusz Wiśniewski

gospodarstwo ekologiczno-agroturystyczne


kol. Kuryły 3
16-100 Sokółka
tel. 85 711 20 49
www.psa.org.pl
e-mail: kuryly@poczta.onet.pl


---------------------------------------------


VITA-SMAK Krzysztof Zagórski

Grupa producencka:   Stowarzyszenie Producentów Warzyw i Kwaszonek "Warzywa Narwiańskie"
Śliwno 11
16-070 Choroszcz
085/ 717-11-07
vita-smak@o2.pl


Nazwa produkowanego produktu:
Kwaszone Ogórki znad Narwi "Narwiańskie".


---------------------------------------------


Zagórski Kazimierz
Stowarzyszenie "Kruszewskie Warzywa Herbowe"

Kruszewo 58, gm. Choroszcz
tel (85) 717-10-85
tel kom. 0 660 418 222

Kruszewski ogórek herbowy.
Kruszewska kapusta kiszona.


----------------------------------------------


Anna i Tomasz Nietupscy
Goszczyna 3a
16 – 140 Korycin

Ser swojski koryciński żółty podpuszczkowy.
Robiony jest ze świeżego mleka krowiego.

Enzym ścinający – białko mleka.

---------------------------------------------

Jolanta i Piotr Witkowscy
ul. Nowa 11
Puńsk
0 609 568 471
kuke5@wp.pl

Uczestnik biesiady miodowej.

Miód z mniszka lekarskiego.
Miód z koniczyny.
Miód z maliny leśnej.
Pierzga (chlebek pszczeli).

---------------------------------------------

Franciszek Stefańczuk
ul. Kościuszki 15
Wasilków
(085) 7 185 82

Chleb wiejski na liściu chrzanu.
Wypiekany w piecu opalanym drewnem.

Chleb litewski.

---------------------------------------------

Danuta i Jan Kułak
Hamulka 9
16 – 200 Dąbrowa Białostocka
085 712 90 09
0 607 192 445
kulak@hamulka.pl
www.hamulka.pl

Sękacz.

Sękacz jest wypiekany sposobem tradycyjnym na naturalnym ogniu drewna liściastego.
Receptura pochodzi z tradycji rodzinnej.

Nagroda Marszałka Województwa Podlaskiego za najciekawszy produkt rękodzieła charakteryzującego tradycję Doliny Biebrzy na Biebrzańskich Targach Ginących Zawodów Rękodzieła w 2008 roku.

---------------------------------------------

Lengiewicz Teresa
Aulakowszczyzna 11
16 – Korycin
085 72 19 336

Ser swojski koryciński.
Ser podpuszczkowy dojrzewający z mleka krowiego.

Receptura regionalna.

---------------------------------------------

Grażyna Zaniewska
Malawicze Górne 11
16 – 100 Sokółka
085 711 70 37
0 608 015 368
grazynazaniewska@poczta.onet.pl
www.sokolka.pl/malawicze_gorne.htm

Chleb żarnowy.
Piecze się go w tradycyjnym piecu opalanym drewnem.

Słonina solona.
Szynka.
Polędwica.
Kaszanka.
Ser kozi.

---------------------------------------------

Sakowicz Jolanta
Bobrówka 68
085 7168 260

Ser swojski podpuszczkowy.

---------------------------------------------

Marek i Danuta Pieńczykowscy
Netta II
16 – 320 Bargłów
087 644 79 68

Sok jabłkowy.
Chleb pszenno-żytni.

---------------------------------------------

Jerzy i Lidia Andraka
ul. Młodych 12
16 – 150 Suchowola
085 712 43 22
mandraka@wp.p
www.sekacz-suchowola.com.pl

Sękacz.
Mrowisko.

---------------------------------------------

Adami Halina Pezowicz
Zuzielec 30
19 – 104 Trzcianne
085 73 85 003
0 691 561 730
pezowicz@poczta.onet.pl

Laureaci Podlaskiej Marki Roku z 2005 roku.

Chleb razowy na zakwasie.
Chleb jest z otrębami, miodem i ziemniakami. Dzięki ziemniakom chleb jest dłużej wilgotny.

Białe serki.


Nalewka biebrznięta.
Nalewka jest sporządzana z owoców leśnych. Jest to przepis rodzinny od matki.

Mazurek moczony w wodzie.

---------------------------------------------

Cieśluk Krystyna
ul. Kościelna 16
16 – 315 Lipsk
087 642 35 99

Pączki babuni.
Soczewiaki.
Śmieciuchy – robione z ziemniaków.
Gryczanki.
Kwas chlebowy.

---------------------------------------------

Katarzyna i Jacek Szomko
ul. Sikorskiego 66 A
Sokółka
0 600 197 748

Miód gryczany.

Laureat III nagrody na VII Biesiadzie Miodowej w 2006 roku za najlepszy miód w Kurowie.

---------------------------------------------

Piotr Olesiuk
Pasieka Wędrowna TOMA
ul. Bohaterów Warszawy 23
17 -100 Hajnówka
085 683 26 21

Miód gryczany.
Miód wielokwiatowy.
Miód z pyłkiem i propolis.

Złoty medal publiczności w konkursie za najsmaczniejszy miód Podlasia w VII Podlaskiej Biesiadzie Miodowej – Kurowo 2006.
Pasieka realizuje zamówienia wysyłkowe.

---------------------------------------------

Czesław Rysiejko
Słomianka 26
16 – 124 Sidra
085 721 12 72
0 607 49 88 40
Krzysztof.rysiejko@wp.pl

Miód leśny.
Miód lipowy.
Jest to miód z terenów Puszczy Knyszyńskiej.

---------------------------------------------

Dariusz Wasilewski
por. Łagody 5/8
18 – 400 Łomża
086 218 40 05
0 606 279 838

Miód lipowy.
Miód wielokwiatowy.
Nalewka propolisowi.

---------------------------------------------

Kazimierz Piszczatowski
Krzewo – Plebanka 1
16 – 075
0 88 79 12 092

Miód lipowo-ziołowy.
Miód z maliną i kruszyną.


Uczestnictwo w Dniu Śledzia.

---------------------------------------------

Maria i Eugeniusz Dmochowscy
Gospodarstwo Ogrodniczo-Pszczelarskie
Grochy Łętownica 2
18 – 300 Zambrów
086 271 76 47

Ogórek kiszony szlachecki.
Kiszony jest w beczkach dębowych.

Miód leśny.
Miód jest otrzymywany ze spadzi i wrzosu.

Nalewka miodowa szlachecka.
Kapusta kiszona.

---------------------------------------------

Bogdan Łuczaj
Ul. Gliniana 24
18 – 100 Łapy
085 715 63 46

Miód gryczany.
Miód wielokwiatowy.

---------------------------------------------

Krzysztof Dudziński
Barszczówka 35
18 – 106 Turośń Kościelna
085 650 43 79
0 667 690 560

Miód nektarowo-spadziowy.
Spadź pochodzi z drzew liściastych.

Srebrny medal na VII Podlaskiej Biesiadzie Miodowej 2006 r dla Wacława Dudzińskiego w konkursie publiczności na najsmaczniejszy miód Podlasia w Kurowie.

---------------------------------------------

Wojciech Zajkowski
Gospodarstwo Pasieczne „Bartnik Sokólski”
Ul. Wschodnia 15
16 – 100 Sokółka
0 601 979 331

Miód lipowy.
Miód ten zawiera znacznie większą zawartość sacharozy w porównaniu do innych miodów.

Miód gryczany.
Miodu tego używa się do wyrobu miodu pitnego.

Miód z Kresów.
Trzy słoiki miodów po 250 g (gryczany, kremowy i wielokwiatowy).

Złoty medal za najsmaczniejszy miód w Kurowie.

---------------------------------------------

Gołko Ryszard
Ul. Lewickiego 18
16 – 100 Sokółka
085 711 27 76
0 695 897 667

Miód gryczany.
Miód mniszkowy.

Nagroda Marszałka Województwa Podlaskiego w kategorii Miód Publiczności na VIII Biesiadzie Miodowej w Kurowie 2007 roku.

---------------------------------------------

Aleksa Jolanta
Żwikiele 15
16 – 515 Puńsk
087 51 61 567

Ser topiony z bazylią i rodzynkami.
Ser twarogowy „cyberżoli”.

---------------------------------------------

Dariusz Owłasiuk
Stare Berezowo

Miód lipowy (lipiec białowieski).
Smak puszczańskiej lipy.

Miód malinowy.

I miejsce za najlepszy miód z miodów białych na Biesiadzie Miodowej w Tykocinie 2008 roku.

---------------------------------------------

Eugenia Zielińska
Mikłasze 34
17 – 106 Orla
085 73 92 134

Miód malinowy.
Miód lipowy.
Miód rzepakowy.

---------------------------------------------

Jerzy Sokół
Śliwno
16 – 070 Choroszcz

Palcówka wiejska.
Słonina wędzona.
Szynka wędzona.

---------------------------------------------

Celina Kopeć
Ul. Tartaczna
Zbójna

Jagodzianki.
Placek drożdżowy.
Makowiec.
Psiwo kozicowe.


----------------------------------------------


Teresa i Janusz Sakowicz
Rogowo 39
16 – 070 Choroszcz
085 717 19 36
0 695 670 600

Masło wiejskie.
Wyrabiane w gospodarstwie ekologicznym jest tradycyjnym sposobem ze śmietanki z mleka od polskich czerwonych krów.
Jest także dostępne masło czosnkowe, z ziołami, w zależności od sezonu.

Nadnarwiański Ser Podpuszczkowy z Rogowa.
Ser produkowany w gospodarstwie ekologicznym z mleka od krów rasy polskiej czerwonej, które wypasają się w Narwiańskim Parku Narodowym.
Ser produkowany jest w kilku smakach:
z miętą, czosnkiem, majerankiem, gorczycą, melisą, pokrzywą, szczypiorkiem, papryką, pieprzem, oregona, bazylią, oraz na zamówienia klientów. Sery są świeże i dojrzałe.
Oprócz serów twardych wyrabiane są na zamówienie twaróg, sery białe i „klinki”.

Można kupić te produkty w gospodarstwie lub na targowiskach i jarmarkach.


---------------------------------------------

Żaneta Bogdanowicz
Kruszyniany 58
16 – 120 Krynki
085 749 40 52
dzenneta@wp.pl
www.kruszyniany.pl

Pierekaczewnik
Ciasto makaronowe, wielowarstwowe z farszem mięsnym lub serem białym lub z jabłkami.

Produkt jest dostępny cały rok w gospodarstwie „Tatarska Jurta” w Kruszynianach.

---------------------------------------------


Leszek Popko
Kościuki 27
16 – 070 Choroszcz
085 717 12 55
0 504 941 591
0 501 521 884
narwiańskie_przysmaki@wp.pl
www.narwianskieprzysmaki.eu

Ser Narwiański.
Jest produkowany z mleka krowiego, z dodatkiem podpuszczki bez chemii i konserwantów. Produkowany jest w pięciu smakach: śmietankowy, z kminkiem, z gorczycą, z ziołami prowansalskimi, czosnkowy i majerankowy.
Są to sery dojrzewające. Na każdym etapie produkcji mają swoich zwolenników. Mają długi okres przydatności.
Ser można kupować przez cały rok w sklepiku przy serowarni, na imprezach w regionie, w sklepach w Warszawie i innych miastach oraz w sklepach ze zdrową żywnością.

---------------------------------------------


Dorota Gryka
Suszczy Borek 7
17 – 220
085 685 60 43

Pieczeń barania.
Szynka barania z kością w zalewie octowej z warzywami, naszpikowane słoniną i cebulą. Po dwóch dniach obmyć i piec w brytfannie w piecu chlebowym.
Pieczeń dostępna przez cały rok po uprzednim zamówieniu.

Ser mieszany z koziego i krowiego mleka.
Zmieszane mleko podgrzewamy do temp 37 stopni, dodajemy podpuszczki. Po ścięciu mleka dodajemy sól i przekładamy do durszlaka, odcedzamy i pozostawiamy w cieple ciągle zlewając wytwarzającą się serwatkę. W tym czasie następuje proces dojrzewania. Po dwóch dniach ser jest gotowy do spożycia.
Ser jest dostępny przez cały rok po uprzednim zamówieniu.

Kaszanka barania z juszką.
Składniki: mięso od kości, podroby, skórki od słoniny, cebula, sól, czosnek, przyprawy, kasza gryczana i jęczmienna, ryż, jelita wieprzowe grube, krew barania.
Mięso zmielić przez grube oczka, podroby pokroić w kostkę, cebulę podsmażyć, kaszę i ryż ugotować. Wszystko połączyć i przyprawić do smaku, napełnić jelita. Piec w piecu chlebowym w brytfannie.
Kaszanka jest dostępna przez cały rok po uprzednim zamówieniu.

Chleb razowy na zakwasie.
Składniki: zakwas, mąka żytnia grubo mielona, woda, sól.
Zakwas z mąką, wodą i solą po trzykrotnym wyrastaniu i wyrabianiu piecze się w piecu chlebowym około godziny. Po upieczeniu smaruje się skórką ze słoniny.
Trwałość produktu około miesiąca.
Piec jest opalany drewnem olchowym.
Chleb jest dostępny cały rok po uprzednim zamówieniu.


---------------------------------------------

Franciszek Januszko
ul. Marchlewskiego 20
16 – 500 Sejny
0 502 463 849

prezes Terenowego Koła Pszczelarzy
ul. 1-go Maja 17
16 – 500 Sejny
087 516 22 00
www.miod.sejny.pl

Miód Wielokwiatowy z Sejneńszczyzny.
Główną masę miodu stanowią cukry proste – glukoza i fruktoza. Występuje również melecytoza i dekstryny miodowe. Poza cukrami prostymi zawiera wiele innych substancji: enzymy, kwasy organiczne, związki mineralne, związki azotowe, witaminy, olejki eteryczne oraz substancje o działaniu bakteriobójczym jak: inhibina, kumaryna i cholina.
Miód Wielokwiat z Sejneńszczyzny – jako produkt regionalny posiada Wniosek o Rejestrację Nazwy Pochodzenia złożony do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w Polsce jak i na Litwie o zarejestrowanie w Unii Europejskiej pod nazwą: Miód z Sejneńszczyzny – po stronie polskiej i Miód z Łoździej – po stronie Litewskiej. Oba projekty jako jednolite zostały przyjęte w Polsce i na Litwie w styczniu 2008 roku.
Opisany produkt występuje na terenie powiatu Sejneńszczyzny w gminach: Sejny, Giby, Krasnopol i Puńsk.

---------------------------------------------


Marek Buchnik
Ignatki os.
ul. Leśna 4
16 – 001 Kleosin
085 747 42 14
marek@lech.bialystok.pl
www.lech.bialystok.pl

Ocet spirytusowy 10 %.
Ocet otrzymywany w procesie naturalnej fermentacji octowej ze spirytusu rektyfikowanego z udziałem bakterii kwasu octowego.

Udziec indyka na dziko.
Wspaniały smak i wygląd udziec indyka „na dziko” zawdzięcza zastosowaniu tylko naturalnych przypraw i aromatycznych ziół, rosnących w lasach Podlasia.

Szynka dziadka.
Starannie wyselekcjonowany surowiec do produkcji szynki dziadka. Wędzenie w tradycyjnej wędzarni opalanej drewnem sprawiają, że ma ona znakomity smak i aromat.

Szynka puńska.
Cechą charakterystyczną szynki puńskiej jest ciemna barwa powstająca w procesie wędzenia „zimnym dymem” powstającym w procesie spalania drewna dębowego.

Kresowiak.
Jest pierwszą wędliną w Polsce z dodatkiem kwasów tłuszczowych z grupy OMEGA-3. Produkowany metodami tradycyjnymi bez udziału substancji zwiększających wydajność, zmieniających smak lub barwę.

---------------------------------------------


Alicja Budowicz
16-500 Sejny
Hołny Majera 4A
609 395 934
biuro@zajazdmorena.pl
www.zajazdmorena.pl

Czenaki.
Czenaki to danie nietypowe zarówno w sposobie podawania jak również smaku. Czenaki pieczone i podawane w glinianym garnuszku z przykrywką trzymające ciepło. Trzymające ciepło naczynia sprawiają, że czenaki do ostatniej łyżki są gorące.
Receptura: surowa szynka, marchew, ziemniaki, cebula, pieprz naturalny i ziołowy, majonez, warzywa suszone, ser żółty, ogórki kiszone.

Soczewiaki.
Potrawa mączno – ziemniaczana z nadzieniem soczewicy, pieczona w piecu. Podawane są ze skwarkami.
Historia soczewiaków – sposób ich przyrządzania można wiązać z kuchnią karaimską i tatarską. Wyglądem przypominają duże pierogi.

Kartacze.
Potrawa mączno – ziemniaczana z nadzieniem mięsnym. Kartacze są podawane ze skwarkami.
Historia – to nazwa dawnych pocisków do ostrzeliwania piechoty i kawalerii. Były hartowane lub blaszane. Ta nazwa przylgnęła do ziemniaczanych kul wypełnionych gałką mięsa nazwanych na Sejneńszczyźnie kartaczami.

Kibiny.
Należą do dań półmięsnych. Przypominają duże pierogi z perfekcyjnie wykonanym warkoczem z dodatkiem sosu pieczarkowego. Są pyszne.
Wywodzą się z tradycji litewskich. Korzeniami sięgają Tatarów.


Produkty te można zamówić w PHU Zajazd – Restauracja Morena w Hołnach Mejera. Są one dostępne przez cały rok.


----------------------------------------------


RUNO Spółka z o.o.
przetwórstwo
ul. Białowieska 40
17-200 Hajnówka, woj. podlaskie
tel. (085)682 21 95, (085)682 30 22



---------------------------------------------