TURYSTYKA -> Gastronomia -> Potrawy regionalne

Obszar: Północna Białostocczyzna
Kryteria: kuchnia , kultura, historia

7.07.2006

SER KORYCIŃSKI „SWOJSKI”

Wpisany 19 września 2005 roku na Listę Produktów Tradycyjnych w kategorii „Sery i inne produkty mleczne”



Ser koryciński nazywany powszechnie Swojskim stanowi lokalny przysmak. Produkt ten wytwarzany jest na niewielką skalę z mleka własnej produkcji, pozbawiony jest więc jakichkolwiek konserwantów i polepszaczy. Wytwarzają go gospodynie z okolic Korycina – członkinie Zrzeszenia Producentów Sera Korycińskiego. Produkowany jest on według tradycyjnej technologii. Ma wygląd spłaszczonej kuli o średnicy najczęściej 25 - 40 cm i wadze od 2 kg do 4 kg. Charakteryzuje się kremowożółtą barwą oraz łagodno – śmietankowym smakiem. Tajemnica produkcji tego sera polegała na zastosowaniu odpowiedniego enzymu, produkowanego jako proszek ze startych, wysuszonych cielęcych żołądków. Powodował on szybkie ścięcie świeżego mleka. Po wydzieleniu się serwatki formowano ser, nacierano solą i układano w drewnianych formach. Jedyne zmiany w tradycji produkcji tych serów w porównaniu do poprzednich wieków dotyczą zastąpienia  proszku z cielęcych żołądków podpuszką stosowaną w mleczarstwie.
Każdy, wytworzony nawet od tej samej gospodyni ser może mieć inny smak i w zależności od pory roku ma też inny kolor. Długość jego okresu dojrzewania wpływa na zmianę właściwości fizycznych i smakowych. Im dłużej dojrzewa, tym jest bardziej kruchy, twardszy i ma więcej dziur. Przyprawiając ser różnymi ziołami można uzyskać produkt o zupełnie różnych walorach smakowych.
Koryciński ser można kupić u lokalnych gospodyń w Korycinie, ale też na białostockim bazarze „Jurowiecka” oraz podczas lokalnych i regionalnych imprez i targów.

 

Zrzeszenie Producentów Sera Korycińskiego

16-140 Korycin, ul. Knyszyńska 2а

tel. 085–722–91-89
www.swojski.pl




Zielone Wrota 2006-2019 © Stowarzyszenie na Rzecz Ekorozwoju "AGRO-GROUP"